Rikt fiskefelt

Man regner med at Henningsvær hovedsakelig ble befolket på 1700 tallet, og i løpet av 1800-tallet befestet stedet seg som et av landets viktigste fiskevær. Den rike fiskeressursen har vært grunnen til at folk valgte å bosette seg på disse små øyene i Vestfjorden, og har vært den viktigste næringsveien i Henningsvær.

På midten av 1900-tallet var fiske på sitt største og stedet hadde ca. 1000 fastboende. Deretter startet en omlegging av fiskeriet med blant annet større båter og færre fiskere som førte til nedgang i folketallet, før det stabilisert seg på dagens nivå rundt 1990. I dag er det ca. 450 innbyggere i Henningsvær.

Fiskeri er fortsatt hovednæringsvei, og tørrfisk er Henningsværs hovedeksportartikkel. Og Henningsvær er absolutt et levende fiskevær den dag i dag med skole, kirke, butikker og reiselivsbedrifter. Det er i dag fem aktive fiskemottak og stor aktivitet under lofotfiske, og fra lofotfiske starter og frem til våren henger fisken til tørk på hjellene akkurat som den har gjort i alle år. Turisme og reiseliv spiller også en stor rolle i Henningsvær i dag og det er stor gründerånd, med sine 450 innbyggere har Henningsvær 50 registrerte bedrifter.

 

Midnattssol og Nordlys
I tillegg til det berømte Lofotfiske og den storslåtte naturen, kommer mange med et håp om å få se den magiske midnattssolen eller det eventyrlige nordlyset.

Nordlyset kan sees fra september til april, det er aldri noen garanti for å se nordlyset siden det er avhengig både av aktiviteten på sola og at det er mørkt og ikke for lavt skydekke. Man kan trenge litt tålmodighet i jakten på Aurora Borealis, og det er lurt å planlegge noen dager i området for å øke sjansene. Men når man først får se det utrolige lysshowet danse over nattehimmelen er det vel verdt ventingen! Det gir et øyeblikks glimt inn det uendelige universet vi er en så forsvinnende liten del av.

Midnattssolen kan man oppleve i Lofoten fra ca. 28 mai til ca. 14 juli, den nøyaktige datoen varierer litt fra år til år. Det er en magisk opplevelse å sitte på en fjelltopp på natten og se solen gå ned mot havet for så å snu og begynne på oppstigingen uten å gå under horisonten. Lofoten har også mørketid fra ca. 6 desember til ca. 6 januar, i denne tiden kommer ikke solen opp over horisonten. Det betyr ikke at det er helt mørkt hele dagen, en kort periode midt på dagen mens solen er akkurat under horisonten er det litt dagslys. Til gjengjeld er det et helt spesielt lys med utrolige farger på denne tiden av året. Og jo flere timer det er mørkt i løpet av døgnet, jo større mulighet er det for å se det spektakulære nordlyset.